You are currently viewing Kitap Okumaktan Nasıl Keyif Alınır?

Kitap Okumaktan Nasıl Keyif Alınır?

Kitapların kelime dağarcığını, okul notlarını, hayal gücünü ve hatta sadece mutluluğunuzu bile geliştirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ne yazık ki herkes bundan hoşlanmıyor ve bu da geleceğiniz için oldukça yıkıcı olabilir. Okumaktan kaçmamalısınız çünkü okumayı sevdiğiniz bir hobiye dönüştürmek her şeyi daha iyi bir hâle getirecektir. Ayrıca siz de Dolunay gibi, elinizdeki kitapla hem gerçek dünyada hem de hayal âleminde her yere gidebilir, istediğiniz her yeri gezebilirsiniz. Bu yüzden okumaktan zevk almak istiyorsanız aşağıdaki önerileri hayatınızın bir parçası hâline getirmeye başlayabilirsiniz.

Doğru Kitabı Seçin

Doğru Kitabı Seçin

En sevdiğiniz tür nedir? Beğendiğiniz şeyleri okumak, genellikle okumayı sevmenin anahtarıdır. Bu yüzden ne tür kitapları sevdiğinizi düşünün. İster kendi araştırmalarınızla isterseniz de kitapları olan filmler listemizden seçimde bulunarak okumayı sevmek üzere yola çıkın.

En Sevilen Kitaplar

Arkadaşlarınıza veya Ailenize En Sevdiği Kitapların Neler Olduğunu Sorun

Farklı kitap çeşitleri hakkında bilgi edinmeye başlayabilirsiniz. Bu size ne tür kitaplara bakacağınız konusunda fikirler verebilir. Ayrıca kişilere neden okuduklarını ve okumayı sevdiklerini sorabilir, siz de kendinize uygun düşünceler ve yollar edinebilirsiniz.

Kitapları Olan Filmler

En Sevdiğiniz Filmin Kitabını Okuyun

Bazen bir film, bir kitaba dayanır. Söz konusu yapıtın sinema versiyonu daha az ayrıntılı olabilir fakat kitabı okuyarak ve hayal ederek daha fazla izlenim elde edersiniz. Kitabı olan filmler arasından tercih yapmak isterseniz bu listeden ulaşabilirsiniz.

Kitap Okumak İçin Sessiz Yer

Okumak İçin Rahat, Sessiz veya Seveceğiniz Bir Yer Bulun

Okurken rahat edemezseniz muhtemelen okuduğunuz kitaba odaklanamayacak ve onu sevemeyeceksinizdir. Bunu önlemek adına odaklanmanın kolay olacağı temiz ve sessiz bir alan seçin. Sakin bir yer bulmakta zorlanıyorsanız bir arka bahçe veya park deneyin.

Rahatlayın

Rahatlayın

Okumadan önce birkaç derin nefes alın. Dinlenmek, birçok şeyin tadını çıkarmak için harika bir yoldur. Çayınızı ve kahvenizi yudumlayarak kitabınızda yolculuğa çıkın.

Okuduğunuzu Anlayın

Ne Okuduğunuzu Anlayın

Hangi tür kitabı okumayı sevdiğiniz kadar hangi seviyedekileri okuyacağınız da çok önemlidir. Bu yüzden okuma seviyenize uygun bir kitap bulun. Kelimeleri veya ifadeleri bilmiyorsanız yapıtı oldukça sıkıcı ve sinir bozucu bulabilirsiniz. Bu durum özellikle okumayı yeni öğrenen veya öğrenmeye çalışan çocuklarda çok görüldüğünden ötürü çocuklar için okuma kitapları tavsiyelerini araştırabilirsiniz.

Bağlantı Kurun

Okuduğunuz Kitap ile İlgili Kendi Kafanızda Bağlantı Kurun

Her karakterin en çok ne yapmaktan hoşlandığını kendinize sorun. Hobilerinizi, yeteneklerinizi, beğenilerinizi ve beğenmediklerinizi karşılaştırarak kendinizle özdeşleştirmeyi deneyin. Ayrıca karakteri kendi isteğinize göre değiştirip değiştirmeyeceğinizi de düşünün.

Keyifli Okuma

Okuma Süreçlerinizi Keyifli Hâle Getirin

Öncelikle okumak zorunda olduğunuz için okumaktan ve bu fikirden uzaklaşın. Konuyla veya ilgilendiğiniz türle ilgili sıkıcı bir kitap seçmek yerine kütüphaneye gidin ve konuya göre tarihi kurguyu deneyin. Böylece yapıtı anlamak ve tadını çıkarmak hem daha kolay hem de eğitici olabilir. Belirli bir konuda kitap arıyorsanız öğretmenlerinizden ya da arkadaşlarınızdan tavsiyeler alabilirsiniz.

Okuma Planı

Bir Okuma Planı Yapın

Her şeyi bir anda yapmaya çalışmak yerine dengede tutun ki ders çalışmak veya arkadaşlarınızla vakit geçirmek kadar okumak için de zamanınız olsun.

Kitap Okuma Hedefi Belirleyin

Hedefler Belirleyin

Planlı okumayla ilgili olan bir konu da hedef belirlemektir. Bir hafta boyunca her gün belli bir sayıda sayfa okumayı deneyin ve sonraki süreçte sayfa sayısını daha da artırarak kitabınızı bitirin.

Bir yanıt yazın